CONDENSUL – CAUZE SI SFATURI

CONDENSUL – Cauze si sfaturi

Problema condensului

Condensul de pe ferestre si pagubele pe care le produce suprafetelor vopsite, perdelelor, peretilor si garniturilor ferestrelor sunt probleme des intalnite la toate tipurile de cladiri.

Incidenta crescuta a condensului in cladirile din ziua de azi este rezultatul direct al schimbarilor conditiilor de trai modern, care a dus la camere mai calduroase si mai comfortablie.

In multe case, sobele traditionale au fost inlocuite de sisteme de incalzire sofisticate, usile si cadrele ferestrelor cu garnituri necorespunzatoare au fost prevazute cu garnituri de etansare pentru oprirea curentului de aer, dusumelele au fost complet acoperite cu covoare in timp ce inaltimea tavanelor a fost micsorata si spatiul dintre grinzile podului umplut cu material izolant.

Aceste procedee moderne pentru sporirea confortului au creat spatii care sunt mai calduroase dar care adesea au mai putina ventilatie si mai putina circulatie a aerului. Rezultatul este ca vaporii de apa produsi de activitatile normale de zi cu zi nu mai sunt capabili sa se evapore prin horn sau prin cadrul usilor, pe la rosturile ferestrelor si prin alte orificii de evacuare.

In anumite circumstante, toate aceste procedee pentru sporirea comfortului se combina dand nastere unor conditii ideale producerii condensului.

Intrebarea este cum se poate reduce condensul fara a sacrifica beneficiile confortului. Cand geamurile termopan sunt folosite impreuna cu incalzirea si ventilatia controlata, aceasta ajuta la solutionarea problemei – si eficacitatea va si mai mai mare daca se va tine cont de masurile de precautie prezentate in cele ce urmeaza.

Ce este CONDENSUL?

Condensul este apa care rezulta din transformarea vaporilor de apa in atmosfera.

Aerul care ne inconjoara in interiorul caselor noastre contine intotdeauna vapori de apa care de obicei sunt invizibili. Un exemplu tipic este norul de abur de deausupra unui ibric care devine rapid invizibil – de fapt, acesta a fost absorbit in atmosfera.

Cu cat este mai cald aerul, cu atat poate contine mai multi vapori de apa – dar exista o limita in ceea ce priveste cantitatea de vapori pe care o poate contine pentru o temperatura data. Cand aceasta limita este atinsa, se spune ca aerul devine saturat. Cand aerul saturat vine in contact cu o suprafata care are o temperatura mai mica decat acesta, aerul este racit si emana surplusul de vapori de apa pe aceasta suprafata – initial sub forma de abur si, daca este excesiv, sub forma unor picaturi mici de umezeala. Un exemplu este atunci cand o persoana respira spre o oglinda: condensul apare deoarece aerul expirat este saturat si temperatura lui este mai mare decat temperatura aceluia al oglinzii (care este la temperature camerei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.